Monday, August 29, 2016

Sarjana Muda Sains Maklumat (Kepujian) Pengurusan Perpustakaan, UiTM Kedah (TAMAT)

Assalamualaikum.

Harini terlebih rajin update. Macam biasa la lepas dapat result setiap sem mesti aku update kat blog sebab nak share subjek apa aku ambil dan apa tugasan untuk setiap satu subjek tu. Tapi kalini agak lambat sebab tak banyak benda nak share sebenarnya. Lagipun memang sem lepas cuma LI semata-mata dan aku pun ada share pengalaman sepanjang praktikal kat Perpustakaan UMP kat previous entry.

Btw, kali ni tak la debor menunggu result sebab tau takde exam tu boleh berjimba lagi dengan Sheri, Syali & Syidah kat Terbang 11/8 (Khamis sehari sebelum keluar result). Paling menarik haritu pukul 10 lebih (MALAM), Sheri dan Syali baru sedar yang diorang dua ni tak buat lagi SuFO! Wakkakakakakakaka. Gila ke apa?

Budak-budak UiTM tahu la SuFO tu apa. Roommate aku time kat Machang dulu pernah terlupa lengkapkan SuFO dah tak pasal-pasal result kena tahan. Taktau la berapa lama. Tapi orang lain dah hilang debor tu dia tak hilang-hilang lagi. Haaa bagi nak mengelakkan semua tu terjadi, lengkapkanlah SuFo tu okay. Satu je pun. Heeeee

Oh yaa, Alhamdulillah buat pertama kalinya dapat empat rata. Majoriti memang dapat 4.00 kan? Sedikit tersasar tapi still bersyukur dapat habiskan dalam tempoh yang ditetapkan. Menanti Konvo di Kedah tahun hadapan! :D

Hmm. Dua bulan menganggur ni mencabar jugak rupanya. Nasib awal tu dapat duit raya lagi so boleh cover perbelanjaan sepanjang menanam anggur ni. Then elaun LI dari JPA pun masuk but within one week duit mengalir macam air terjun sebab ganti bateri kereta, servis, etc.

Sebenarnya dalam tempoh dua bulan ni ada satu organisasi yang memang kebetulan aku apply jawatan ikut bidang perpustakaan, panggil untuk interview (IV). Malangnya bukan rezeki aku kot bila dia tahu aku ada degree dan position aku apply tu untuk calon diploma sahaja, terus reject untuk datang iv. (Sejujurnya aku lupa aku apply jawatan apa sebab duk main isi je masa praktikal haritu -,-“). Sedih la jugak mula tu tapi itulah ada hikmah disebalik ni sebab insyaAllah 1hb September ni aku start kerja yang lebih dekat dengan rumah aku. Tapi cabaran sikit la sebab kerja aku memang bidang menyimpang dengan apa aku belajar. Bayangkan bahagian bab tanah dengan perpustakaan. Jauh sangat perginya tu. Kerja cuma kontrak sahaja tapi tak salah kan mencuba nasib.

Tahniah buat rakan-rakan yang lain dan goodluck bagi sesiapa yang sambung Master tu. Apaaaaa? Bila aku nak sambung master? InsyaAllah kalau ada rezeki akan aku sambung lagi :) Hihihi. Bye! 


‘AN: Rindu nak ke kelas. Rindu nak rasa tekanan siapkan segala esaimen, kuiz dan test T_____________________T

Latihan Industri di Perpustakaan Universiti Malaysia Pahang, Pekan.

Assalamualaikum.
Lama tak update blog gara-gara praktikal lima bulan. Kihkihkih. Apa-apa pun Alhamdulillah dah selamat habiskan lima bulan latihan industri di Perpustakaan UMP Pekan :D

Mula-mula tu tak boleh nak bayang macam mana la pergi kerja pukul 8 pagi balik pukul 5 petang. Biasa masa belajar dulu asal ada gap je balik rumah tidur. Lagipun kelas paling lama pun 3 jam. Kejap lagi kang gap sejam dua baru ada kelas. Bila dah praktikal ni kira macam pra bekerja la. So takde la istilah nak tidur ke apa. Tapi ada la seminggu dua tu lepas isyak aku terus tidur sampai la ke subuh. Punyalah badan ni lemau gilaaaaa T________________T itulahhhhhh dah biasa manjakan diri tidur siang lama dan berjaga sampai lewat malam -,-“

Dalam tak boleh nak bayang tu, habis jugak la LI aku ni. Alhamdulillah layanan diberikan baik-baik belaka. Baik dari KP, TKPK, TKP, pegawai-pegawai & staf semua tak lokek ilmu. Garang? Tak pun tapi lebih kepada tegas sebab nak mengajar tak boleh main-main laaa. Bila salah kena la tegur kan. Haa macam tu la konsep dia. Tapi majoriti sporting sangat-sangat!

Banyak jugak benda yang aku dapat sepanjang LI kat sana. UMP ni kan universiti yang memang khas bidang engineering ni laa buat rasa nak tau apa beza dia punya perpustakaan dengan UiTM. Serious best! Besar pun besar. Hiburan macam karaoke tu pun ada tau! Asal rehat hari jumaat je selalu pergi Unit Media sebab boleh karaoke, tengok cerita tak pun main XBOX.

Untuk juniors yang nak buat LI dekat UMP sila la berbuat demikian. Siapa cepat dia dapat sebab tak silap aku maybe 2 atau 3 orang je yang bakal diambil sebagai pelajar praktikal kat sana. Oh yaaa memandangkan kami semua pun tamat LI masa bulan puasa, takde la jamuan perpisahan kannnn tapi tapiiiii KP dah offer kami bertiga untuk datang jamuan hari raya nanti. Yeeeayyy!


Moga segala ilmu yang diberikan sepanjang LI di sana dapat digunakan pada masa akan datang. Terima Kasih warga Perpustakaan UMP :)


*Sebenarnya entry ni dah terperam sekian lama. hampir dua bulan tamat LI baru aku publish. Hihihi. Bye!

Thursday, March 3, 2016

Apa perbezaan Diploma Pengurusan Maklumat (IM110) dan Diploma Pengurusan Perpustakaan (IM120)?

Assalamualaikum.

Lately ni ada beberapa orang tanya aku apa beza pengurusan maklumat (IM110) dengan pengurusan perpustakaan (IM120). Aku pun taktau sangat nak terangkan macam mana sebabnya zaman diploma aku dulu memang Fakulti IM tawarkan course diploma pengurusan maklumat sahaja. Yang pengurusan perpustakaan tu untuk degree. Zaman dulu laaa.

Then masa degree baru aku ada dengar Fakulti IM ni ada dua course untuk diploma. Kiranya ada diploma pengurusan maklumat dan diploma pengurusan perpustakaan. Dari segi nama course tu aku cuma boleh cakap maybe perbezaan dia dari segi subjek. Subjek untuk diploma pengurusan perpustakaan maybe tekankan semua subjek berkaitan perpustakaan.

Serious aku serba salah jadinya bila nak terangkan dekat orang yang tanya tu. Sebab sekarang diploma tu khusus pada perpustukaan sahaja. Aku nak terang lebih-lebih takut salah yela sebab diploma aku dulu diploma pengurusan maklumat. Bila degree ni je baru khusus pada pengurusan perpustakaan.

Bila aku tengok balik web Fakulti IM ni diploma tu dia tawarkan diploma pengurusan maklumat je. So aku taktau macam mana nak cari info pasal diploma pengurusan perpustakaan ni. Tadi ada masa aku try google semula dan aku Cuma jumpa perbezaanya dari segi tempoh semester. Itupun jumpa kat SINI.

Bagi Diploma Pengurusan Maklumat (IM110) jumlah keseluruhan semester ialah 5 dan Diploma Pengurusan Perpustakaan (IM120) 4 semester. Kalau tengok link tu balik tu tahun 2014. Nak tahu lebih lanjut rasanya korang boleh klik FAKULTI PENGURUSAN MAKLUMAT, UiTM.

Rata-rata risau peluang pekerjaan kalau ambil course ni. “Kerja kat library ni kena susun buku ek?”. Soalan yang sentiasa orang akan tanya. Setakat aku praktikal ni memang sah sah la kau pelajar praktikal memang WAJIB susun buku cumanya susun bila melibatkan unit servis sahaja.  So masa duduk kat unit sirkulasi merasa la kejap pergi shelving dan buat shelves reading.  Tapi best apaaa. Orang course lain takkan mampu buat apa yang kita buat ni tauuu! :D

Berbalik pada topik peluang pekerjaan bagi lepasan course ni, janganlah risau. Ada rezeki tak kemananyaa. Walaupun ada segelintir yang perlekehkan course kita ni, jangan sesekali rasa ‘down’ okay. Tak banyak IPT tawarkan course kita ni macam UiTM (tapi tak silap aku UNISEL pun ada juga tawarkan course yang sama laaa). So saingan untuk dapat kerja tak sesukar macam course lain (contohnya business management, account, computer science, cuba tengok berapa banyak IPT tawarkan course ni dan boleh bayangkan berapa banyak lepasan graduan yang kena bersaing untuk dapatkan kerja. Tapi ini CONTOHHHHHHH SAHAJA ya). Kat sini aku tak bermaksud untuk memaksa adik-adik kat luar sana pilih course ni sebab pilihan masing-masing kann. Minat setiap orang pun lain. Dan aku tidak menafikan kehebatan course yang lain mungkin mereka lebih dari segi lain dan course kami lebih dari segi lain. Haaaa gittteeewwwww.

Apa-apa pun banyakkan berdoa. Mintak dengan Allah agar diberi rezeki kerja dan sebagainya. Encik Akim salah satu pustakawan dekat tempat aku praktikal akan tekankan bab ni. Dia selalu pesan apa-apa pun banyakkan berdoa, solat jangan tinggal, buat solat dhuha. InsyaAllah rezeki ada kat mana-mana dan Allah pun dah tetapkan untuk kita. Jangan give up okay! :D


Aku harap entry ni dapat la bantu sikit dengan link yang aku bagi tu. Rajin-rajinkanlah diri untuk klik link yang aku share kat dalam entry ni.  Goodluck! :)

sayang korang (: