Saturday, November 12, 2016

Pertandingan Bowling JPPH Kuantan & Kemaman

Assalamualaikum.

Gembira pulak harini tu pasal rasa nak update blog. Buat masa ni tiada lagi cerita yang berkaitan dengan belajar sebab mood nak sambung master masih samar samar lagi -,-“

By the way, harini cuma nak cerita kemenangan aku untuk pertandingan bowling JPPH Kuantan & Kemaman. Kihkihkih. Tak sangka pulak kalini menang. Sebenarnya aku taknak dah main bowling atas faktor kesihatan tapi bukan selalu kan, so redah jela.

Haritu satu ofis tahu aku ada sijil bowling ni tapi masalahnya sijil tu cuma sijil basic la orang kabo. Itupun masa form 4 dulu selok masuk kelab bowling. So kira kira sembilan tahun jugak la usia sijil tu. Nak dijadikan cerita masa sukan dalaman (antara staf JPPH shj), aku dapat nombor 9. Memang padan kena bahan la aku lepas tu. Guane budak ada sijil boleh kalah. Huahuahuahua. Malu toksoh kabo laaa. Sampai ke PD tahu aku ada sijil T______________________________T




Harini tak target langsung nak menang sebab sebelah lane aku ni strike sokmo tambah pulak ada staff JPPH Kuantan tu ada bola sendiri bohhh. Dalam hati kabo mampuhhhh la aku kalau kalah lagi kalini. Tapi itula kalau dah namanya rezeki kan. Heee Alhamdulillah dapat johan kategori wanita. Maybe ini kenangan aku sepanjang jadi PSH di JPPH Kuantan :D

Thanks for reading! Bye :)

Saturday, November 5, 2016

Pekerja Sambilan Harian (PSH)

Assalamualaikum.

Hi :D harini macam terlebih rajin pulak nak update blog. Kalau tengok previous entry banyak pasal education kan? Subjek apa belajar untuk setiap sem dan entry khas untuk LI. Tapi untuk entry ni aku nak share pasal pengalaman pertama aku bekerja. Nak baca, silakan. Kalau taknak, boleh close tab terus :P By the way, kerja aku ni kerja kontrak je tau. Bukan tetap tapi tu la still nak share. Huahuahuahua

Pekerja Sambilan Harian atau singkatan dia, PSH. Ni first time aku dengar. Yela kalau sebelum ni lepas PMR ke SPM ke diploma ke memang cuti aku tak pernah kerja. Alasan aku mudah, takde transport nak g kerja. Cehh padahal ada je bas tapi tu la kalau dah namanya MALAS, memang tak boleh nak buat apa la -,-"

Kerja ni pun aku tau dari kawan kepada kawan aku. Dia tweet “siapa nak kerja dalam masa 3 bulan dan dah ada diploma?” (lebih kurang la). Time tu kawan aku mention nama aku then aku DM la budak tu. Kebetulan memang aku tengah cari kerja (belum ada keyakinan nak sambung Master lagi). Dah mesej semua then hantar resume kat ofis baru tau yang course aku ambik memang menyimpang dengan tempat aku kerja. Masa tu pun kejap je IV dengan Ketua NAPIC Daerah. Seminggu lebih juga la tunggu jawapan dan akhirnya diterima kerja selama 3 bulan di Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH). Teeeeheeeeeeeeeeeeeee :D

Kerja memang mudah pun sebab masukkan data dalam sistem. Aku memang suka benda macam ni. So memang mudah la cerita dia. Cuma bila ada istilah aku tak faham ke nanti staff lain explain la. Aku kerja kat bahagian National Property Information Centre (NAPIC). Maklumat pasal jual beli, sewa, etc. Time belajar dulu ada lecturer cakap kalau tak kerja kat library, mana-mana Information Centre pun awak boleh kerja (masa diploma kan ambik pengurusan maklumat).

Setakat ni memang syukur sangat sebab kerja mudah dan kakak-kakak kat ofis memang friendly dan selalu ajar yang mana aku tak faham. Pejam celik pejam celik dah dua bulan aku kerja dan ini bulan terakhir. Puan Siti kata kalau next year diorang still ambik PSH lagi, boleh la apply. Yeayyy! :D

Okay yang pasal PSH ni, nama pun harian kan so gaji ikut hari. Hari kau datang kerja, dapat la gaji. Tapi bukan bayar hari-hari tau. Cukup sebulan nanti dia kira berapa jumlah hari kau datang kerja baru la proses pembayaran bermula. Cewahhh. Gaji juga berdasarkan jawatan tu nak lulusan apa. Sebagai contoh:

SPM: RM 50 sehari
DIPLOMA: RM 72 sehari
DEGREE: RM 100 sehari

Bagi aku okay dah rasanya dengan kadar ni sampai rasa nak kerja hari-hari supaya nanti sedap sikit tengok jumlah gaji. Hehehe. Eh pasal PSH ni bukan dekat JPPH je ada, banyak lagi jabatan yang ambik PSH ni contohnya Jabatan Perangkaan. Ada juga la kenalan time study diploma dulu jadi PSH kat situ. Dah la haritu ada nampak kat twitter nak PSH kelayakan degree, RM 100 sehari tu woiiiii tapi saiyaaanngggg dia nak yang lepasan course apa tah. Tapi apa-apa pun syukur dapat bekerja.

Ramai tanya apa rancangan seterusnya bila habis kontrak. Jawapan buat masa sekarang nak cuti dulu sebulan sambil-sambil cari kerja lain. Sambung Master ape cerita? insyaAllah niat nak sambung tu masih ada cuma tunggu masa yang sesuai :)


Oklaa habis dah. Thanks for reading. Bye!

Monday, August 29, 2016

Sarjana Muda Sains Maklumat (Kepujian) Pengurusan Perpustakaan, UiTM Kedah (TAMAT)

Assalamualaikum.

Harini terlebih rajin update. Macam biasa la lepas dapat result setiap sem mesti aku update kat blog sebab nak share subjek apa aku ambil dan apa tugasan untuk setiap satu subjek tu. Tapi kalini agak lambat sebab tak banyak benda nak share sebenarnya. Lagipun memang sem lepas cuma LI semata-mata dan aku pun ada share pengalaman sepanjang praktikal kat Perpustakaan UMP kat previous entry.

Btw, kali ni tak la debor menunggu result sebab tau takde exam tu boleh berjimba lagi dengan Sheri, Syali & Syidah kat Terbang 11/8 (Khamis sehari sebelum keluar result). Paling menarik haritu pukul 10 lebih (MALAM), Sheri dan Syali baru sedar yang diorang dua ni tak buat lagi SuFO! Wakkakakakakakaka. Gila ke apa?

Budak-budak UiTM tahu la SuFO tu apa. Roommate aku time kat Machang dulu pernah terlupa lengkapkan SuFO dah tak pasal-pasal result kena tahan. Taktau la berapa lama. Tapi orang lain dah hilang debor tu dia tak hilang-hilang lagi. Haaa bagi nak mengelakkan semua tu terjadi, lengkapkanlah SuFo tu okay. Satu je pun. Heeeee

Oh yaa, Alhamdulillah buat pertama kalinya dapat empat rata. Majoriti memang dapat 4.00 kan? Sedikit tersasar tapi still bersyukur dapat habiskan dalam tempoh yang ditetapkan. Menanti Konvo di Kedah tahun hadapan! :D

Hmm. Dua bulan menganggur ni mencabar jugak rupanya. Nasib awal tu dapat duit raya lagi so boleh cover perbelanjaan sepanjang menanam anggur ni. Then elaun LI dari JPA pun masuk but within one week duit mengalir macam air terjun sebab ganti bateri kereta, servis, etc.

Sebenarnya dalam tempoh dua bulan ni ada satu organisasi yang memang kebetulan aku apply jawatan ikut bidang perpustakaan, panggil untuk interview (IV). Malangnya bukan rezeki aku kot bila dia tahu aku ada degree dan position aku apply tu untuk calon diploma sahaja, terus reject untuk datang iv. (Sejujurnya aku lupa aku apply jawatan apa sebab duk main isi je masa praktikal haritu -,-“). Sedih la jugak mula tu tapi itulah ada hikmah disebalik ni sebab insyaAllah 1hb September ni aku start kerja yang lebih dekat dengan rumah aku. Tapi cabaran sikit la sebab kerja aku memang bidang menyimpang dengan apa aku belajar. Bayangkan bahagian bab tanah dengan perpustakaan. Jauh sangat perginya tu. Kerja cuma kontrak sahaja tapi tak salah kan mencuba nasib.

Tahniah buat rakan-rakan yang lain dan goodluck bagi sesiapa yang sambung Master tu. Apaaaaa? Bila aku nak sambung master? InsyaAllah kalau ada rezeki akan aku sambung lagi :) Hihihi. Bye! 


‘AN: Rindu nak ke kelas. Rindu nak rasa tekanan siapkan segala esaimen, kuiz dan test T_____________________T

sayang korang (: